Informatie voor ouders

Waarom

Vanuit de pastorale zorg voor kinderen en tieners in de Andreaskerk en de Gereformeerde Kerk, kwamen er regelmatig signalen dat er sprake was van behoefte aan ondersteuning van de jeugd. Pastor betekent herder. Als kinderen in de kerk worden gedoopt, spreekt de gemeente uit dat ze zullen omzien naar de kinderen. In de eerste plaats gebeurt dit natuurlijk binnen het gezin waar de ouders zelf herder mogen zijn. Maar er zijn tal van situaties waarin ouders dit even niet zelf kunnen (b.v. omdat ze vol zijn van hun eigen verdriet). Pastoraat is dat we kinderen in de knel gelegenheid bieden om op verhaal te komen en op hun manier hun verdriet of emoties kunnen verwerken. Een luisterend oor, begrip acceptatie en vertrouwen zijn de basis voor kinderpastoraat zoals ook God zorgzaam betrokken bij al zíjn kinderen wil zijn.

Daarom is er in 2006 in Putten een begin gemaakt met de opzet van Kinder- en Tienerpastoraat. Leden uit de Hervormde Andreaskerk en de Gereformeerde kerk hebben gezamenlijk diverse cursussen met betrekking tot kinder- en tienerpastoraat gevolgd. Naar voorbeeld van de PraatPaal in Ermelo is besloten PraatPaalPutten op te richten.

Tegenwoordig wordt de praatpaal gedragen door vrijwilligers uit de Andreaskerk, de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde kerk.

Werkwijze

We begeleiden kinderen die te maken hebben met het feit dat hun ouders gescheiden zijn in kleine groepjes. De kinderen komen 6 keer bij elkaar. Door middel van spelen, praten en knutselen leren de kinderen hun gevoelens en gedachten te benoemen en een plekje te geven in hun rouwproces. We hebben het over hoe het was, hoe het nu is en hoe we verder kunnen gaan. over de gevolgen van de echtscheiding en wat dat met hun doet.

De groepjes worden altijd door 2 medewerkers van de PraaPaalPutten begeleid. Er wordt 2x per jaar (rond de voorjaarsvakantie en rond de herfstvakantie) gestart met de groepjes. Zie voor exacte data en tijden de pagina "laatste nieuwtjes".

Rond dezelfde periode worden eveneens groepjes aangeboden voor kinderen die met rouwverwerking te maken hebben. Naast het verwerken in groepjes is er ook individuele ondersteuning mogelijk. In geval van probleempastoraat is het ons doel om het kind terug te brengen op de goede, veilige weg. Wij zijn vrijwilligers met begrip en aandacht voor menselijke situaties en daarbij richten we ons vooral op kinderen. Samen met de ouders en het kind bekijken we welke mogelijkheden er geboden kunnen worden. Als het nodig is verwijzen wij door. Deelname is altijd gratis.

Folders

Kinderen kunnen in hun nog jonge leven te maken krijgen met pech. Zitten even in de knel. PraatPaalPutten heeft een aantal folders waarin meer informatie wordt geboden.

Contact
De praatpaalruimte is in de Gereformeerde Kerk, Achterstraat 39 te Putten
We zijn bereikbaar per e-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je weten wanneer er nieuw groepjes zijn, kijk dan bij de laatste nieuwtjes!